1964 Afyonkarahisar doğumlu olan Kazım Özer . Saint Michel ortaokulunu bitirdikten sonra öğrenimine Fransa’da devam etmiş ancak liseyi bitirmeden Türkiye’ye dönmüştür Babasının kurmuş olduğu kauçuk ve kauçuk kimyasalları yurt içi ve yurt dışı ticaretini yapan şirketi devralarak 25 yılı geçkin süredir çalışmalarını devam ettirmektedir. Halen .Selka Kimya Elektrik Aydınlatma İnşaat San. Tic. A.Ş. yönetim kurulu başkanı olan Kazım Özer , Kauçuk Derneği kurucularından olup 8 yıl Kauçuk Derneği yönetiminde bulunmuştur. 2005 yılında Bangladeş İstanbul Fahri Baş Konsolosu görevine atanan Kazım Özer , iki ülke arasındaki , kültürel, ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlenmesi için çalışmalarına devam etmektedir.
Kazım Bey, Bangladeş Nasıl Bir ülkedir?
Bangladeş, 1971 yılında, o zamanki Pakistan'dan ayrılarak bağımsızlığını kazanmış bir ülkedir. Güney Asyada, Hindistan, Mynanmar ile karadan ve Bengal körfezi ile denizden sınırı vardır. Bangladeş'in anlamı "Bengal Ülkesi" dir. Resmi dili Bengalidir. Yaklaşık 152 milyon gibi kalabalık bir nufusa sahip olan Bangladeş'in nüfusunun yaklaşık %86-87 ı Müslümandır. Geri kalan kısmını ise Hindu, Hristiyan ve Budistler oluşturmaktadır. Bangladeş, laik, demokratik ve gelişmekte olan bir ülkedir.
Vize Uygulaması Varmı?
Vize uygulaması var fakat vize almak, hiç de zor değil. Evrakların eksik olmaması halinde bir gün içerisinde vize verilebiliyor.
Bangladeş 'de eğitim durumu nedir?
Hükümetin pragmatik politikaları sayesinde okuma yazma oranı %66 ya yükselmiştir. Dakka , Rajshahi ve Chittagong üniversiteleri batı tarzında İngilizce eğitim yapan üç büyük üniversitedir. 13 Devlet Tıp Enstitüsü ve pekçok mühendislik üniversitesi vardır. Halkın kültür seviyesi hergeçen gün yükselmektedir. Hükümet "Vizyon 2021" programı çerçevesinde bilgisayar kullanabilen bir toplum ve beraberinde 2021 yılında dijital, ekonomik olarak gelişmiş ve orta gelirli bir ülke oluşturmaya çalışmaktadır.
Tarımda Durum Nedir?
Ekonomi tarıma dayalıdır. Başlıca ürünleri pirinç, önemli dayanıklı gıda maddeleri, Hind keneviri ve çaydır. Başkaca sebze ve şekerpancarı iç tüketim için yetiştirilir. Üretimin %80 i pirinçtir.
Tekstil Sektörü gelişmiş midir?
Bangladeş'te tekstil özellikle son yıllarda büyük gelişim göstermiştir. Ucuz maliyet ve işgücünden faydalanmak isteyen Dünyaca ünlü tekstil firmaları burada yatırım yaparak istediği kalitede üretim yapabilmektedir. Çoğu Avrupa ülkelerinden, Bangladeş'e gelen iş adamları bulunmaktadır. Hatta ülkedeki sanayi gelişimi büyük anlamda hazır giyim üzerine gelişme kaydetmiştir diyebiliriz. Az gelişmiş statüsünde olan Bangladeş, Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerine kotasız ve vergisiz hazır giyim ihraç etmektedir.
Deri üretiminde de önemli bir gelişme kaydetmektedir Bangladeş. Hayvanların büyük bölümü doğal beslendiği ve yapay olarak şişirilmediği için elde edilen derinin de kalitesi oldukça yüksektir. Ülkede ki ucuz işçilikten istifade edilerek deri işleme, deri tekstil deri ayakkabıcılık sektöründe faaliyet gösterecek karlı atölyeler kurulabilir.
Bangladeş'te yatırım yapılabilecek başka hangi alanları önerebilirsiniz?
Yabancı yatırımlar genellikle hazır giyim konusunda yapılmaktadır. Bununla beraber tekstil (kumaş, iplik) ve hazır giyim yan sanayisi konusunda yatırımlar yapılabilir.
Balık Bangladeş'in en önemli ihrac ürünlerinden biridir. 800km ile Dünyanın en uzun kıyısına sahiptir Bangladeş. Fakat Bengal körfezi ve nehirlerde ve yerel olarak yapılan balık çiftliklerinde üretilen balık, karides ve su ürünlerini işleyecek tesislere ihtiyaç vardır.
Bengal körfezindeki Ayrıcalıklı Ekonomic Bölge'de (Exclusive Economic Zone EEZ) petrol, gaz, balıkçılık ve diğer denizcilik konuları keşfedilmeyi beklemektedir.
Ayrıca Bangladeş'te üretimi için bütün şartlar mevcut olsa da sucuk, sosis, pastırma ve salam gibi hazır ve dondurulmuş gıda ürünlerinin üretimi de düşünülebilir. Bangladeş'te büyük baş hayvanlar çok ucuz olup, buna birde iş gücünün ucuzluğunu eklediğimizde söz ettiğimiz gıda maddelerinin üretiminin de Bangladeş'te ne kadar karlı olacağını tahmin edebilirsiniz.
Yine Bangladeş'in zengin ve ucuz doğalgaz kaynağı, ham madde ve ucuz insan gücün bolluğu seramik sektörünü cazip hale getirmektedir. Pek çok firma abrikasını burada kurmaktadır.
Sağlık Konusunda ne ler söyleyebilirsiniz?
Ülkede sağlık konusunda yapılacak çok iş var. Hastane ve doktor sayısı hıc de az olmamakla birlikte nufusun yoğun olması nedeniyle maalesef doktor başına düşen kişi sayısı oldukça yüksektir. Ayrıca belli konularda uzmanlaşmış sağlık merkezlerine ihtiyaç vardır.
Son olarak neler söylemek istersiniz.
Bangladeş her ne kadar dar gelirli ve gelişmekte olan bir ülke olarak gözükse de, önyargılı yaklaşılmadan, yatırımcılar açısından kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir ülkedir. Gerek doğal zenginlikleri, gerek yatırım olanakları, gerekse iş gücü , elektrik ve doğalgaz maliyetlerinin düşük olması nedeniyle karlı yatırımlara açık olduğunu düşünmekteyiz. Hükümet, yabancı yatırımlar için çok liberal politikalar izlemektedir. Bangladeş'e 100.000 $ fazla yatırım yapan yabancı yatırımcılar CIP (ticari açıdan önemli kişi) olanaklarından yararlanmaktadır. Çok yakında, 11-13 Nisan 2012 tarihinde Bangladeş Başbakanı Sayın Sheikh Hasina Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Ziyareti sırasında Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan ile görüşmüştür. Yatırımların teşviki ve korunması, Gümrük işbirliği gibi iki ülke arasında yatırımların ve ticaretin artmasına katkıda bulunacak önemli anlaşmalar imzalanmıştır. Bu arada İstanbul-Dakka arasında THY'nin direk uçuşları başlamıştır.
Gerek turistik açıdan yapılacak ziyaretler ve gerekse ticari olarak yapılması düşünülen yatırımlar konusunda , imkanlarımız çerçevesinde ve elimizden geldiğince yardımcı olmaya, her türlü desteği vermeye açık olduğumuzu belirtmek isteriz. Sizleri, Bangladeş Hükümeti adına gelecekte yapılabilecek yatırımlar konusunda tecrübe kazanmanız için Bangladeş'e davet ediyorum.