Türkiye ve Almanya savunma sanayisinde dev bir işbirliğine hazırlanıyor. Endonezya'nın denizaltı ihtiyacını karşılamak üzere açılan ihaleye Alman TyssenKruup ortaklığıyla iddialı giren STM, ihaleyi kazanması halinde Cumhuriyet tarihinin savunma alanındaki en büyük ihracat projelerinden birini gerçekleştirecek.
Türkiye ve Almanya savunma sanayii alanındaki en büyük işbirliğini yapmaya hazırlanıyor. Endonezya ordusunun denizaltı ihtiyacını karşılamak üzere Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) ile ThyssenKrupp Marine Systems arasında kurulan ortaklık, Endonezya denizaltı projesinde en güçlü adaylar arasında. STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, proje kapsamında Endonezya için, dizaynı Almanlara ait bir denizaltı inşa edileceğini, STM olarak 209 sınıfı denizaltı inşasından edinilen kabiliyetleri Endonezya'ya aktaracaklarını anlatırken, "Özellikle Güneydoğu Asya pazarında bizim Almanya'ya oranla daha fazla etkimiz var. Onların giremediği, etkinliğini yitirdiği bir Pazar burası. Dolayısıyla iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerden bağımsız ticari olarak karşılıklı fayda getirecek önemli bir proje olarak görüyoruz" dedi. Yılmaz, Endonezya için denizaltı üretiminde ana yüklenicinin STM olacağını, bu gemilerin Endonezya dışında üçüncü ülkelere satış planlamasının ise gündemlerinde olmadığını vurguladı.
SAVUNMADA DEV İŞBİRLİĞİ.
STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, Endonezya Denizaltı Projesi ve Alman ThyssenKrupp Marine Systems ile kurulacak ortaklığa ilişkin detayları Yeni Şafak'a anlattı. "Eğer gerçekleşirse, bu Türkiye ve Almanya arasında savunma alanındaki en büyük işbirliği olacak" diyen Yılmaz, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan politik gerginliklerin bu ortaklığı etkilemediğini, aksine Almanların çok daha istekli olduğunu belirtti.
DENİZ KUVVETLERİ İLE AYNI TİP.
Endonezya'ya Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın da içinde olduğu bir modelle teklifte bulunacaklarını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: "Proje modeli, Türk Deniz Kuvvetleri'nin inşa ettiği, 6 adet yeni tip denizaltı proje modelinin benzeri olacak. 214 sınıfı diye anılan, daha büyük ve gelişmiş konfigürasyona sahip denizaltılar, Alman firmanın ana yükleniciliğinde Gölcük'te inşa ediliyor. Endonezya projesinde ise 214 sınıfı denizaltılar, STM'nin ana yükleniciliğinde Türkiye'de ve Endonezya'da yapılacak."
Türkiye ve Almanya'yı ortaklıkta buluşturan proje kapsamında Endonezya Deniz Kuvvetleri için 6 adet denizaltı inşası öngörülüyor. Projenin değeri 3 milyar Euro civarında gösteriliyor. Anlaşma kapsamında 1 veya 2 denizaltının Gölcük Tersanesi'nde inşa edilmesi, kalanının ise Endonezya'da inşası planlanıyor. Tip 214 sınıfı Havadan Bağımsız Tahrik Sistemine sahip denizaltıların silah-elektronik sistemlerinde Aselsan, Havelsan gibi firmaların görev yapması planlanıyor.
ÖNEMLİ KABİLİYETLER KAZANDIK.
Türkiye'nin denizcilik anlamında edindiği deneyim ve tecrübelerini, bu projeyle Endonezya'ya aktaracağını belirten STM Genel Müdürü Yılmaz, şöyle devam etti: "Biz, Almanların ana yüklenici olduğu Yeni Tip Denizaltı Projemizde şuana kadar Türkiye'de olmayan bir takım kabiliyetleri Türkiye'ye kazandırdık. Mesela denizaltı en kritik bölümlerden biri olan ve Section-50 olarak anılan bölümü yaptırmak için Türkiye'de yan sanayinin bir şirketini projeye dahil ediyoruz. Bu sayede çok kritik bir kabiliyeti ülkemize kazandıracağız. Dolayısıyla biz Türkiye'de yaptıklarımızın benzerini Endonezya için yaparak, know-how transferi yapacağız."
YERLİ DİZAYN SIRADA..
STM Genel Müdürü Yılmaz, Türkiye'nin halihazırda kendi denizaltı dizaynına çalıştığına işaret etti. Şu an işbirliği yapılan Alman firma ile Kolombiya'daki fırkateyn ihalesinde rakip olduklarını belirten Yılmaz, "Biz, MİLGEM benzeri tasarım ile ihaleye girdik, onlar kendi tasarımlarıyla. Dolayısıyla yerli ya da milli bir denizaltı dizaynımız olmazsa, yabancılarla bu tarz işbirlikleri belli noktada kalır. O yüzden stratejik projeler için milli denizaltı dizaynımızı yapmak zorundayız. Platform ihracatını da kendi dizaynımızla düşünürüz" dedi."
Kaynak (Yenişafak)